Op zoek naar inspiratie voor verlichting in de eetkamer?

04.07.22

-mmk7488.jpg

Inspiratie verlichting voor de eetkamer

Goede verlichting is onmisbaar in het interieur. Het is medebepalend voor de sfeer in een huis en kan een ruimte nét even dat beetje extra geven dat het nodig heeft. Met goede verlichting creëer je een huiselijke en warme sfeer. Zeker in de eetkamer is goede verlichting erg belangrijk. Je wilt natuurlijk wel met gezellig licht kunnen dineren, zonder dat er een kille sfeer hangt van een felle lamp. Bij het kiezen van verlichting voor in de eetkamer zullen veel vragen naar boven komen. Want hoeveel lampen kun je ophangen? Wat staat mooi en wat niet? En wat is de ideale hoogte voor een lamp? In deze blog geven we je tips en voorbeelden voor het vinden van goede verlichting voor in de eetkamer.

Grootte van de ruimte

De eerste stap is dat je goed bekijkt in wat voor soort ruimte de lamp komt te hangen. Is de eetkamer bijvoorbeeld heel klein? Of moet je een grote ruimte opvullen? Zo weet je al of je op zoek moet gaan naar een grote of kleinere lamp en wat de mogelijkheden zijn wat betreft het design van de lamp. In een kleinere ruimte adviseren we je om de lamp zo simpel en eenvoudig mogelijk te houden. Natuurlijk kun je wel variëren met kleuren en materialen, maar over het algemeen zal een grote en opvallende lamp een ruimte veel kleiner doen lijken. In een grote eetkamer kun je weer hele andere soorten lampen ophangen. Van groot tot klein, of een combinatie van meerdere lampen, zoals bij hanglampensets.

Functies van de lamp

De eetkamer kan verschillende functies vervullen. Het is dan ook fijn als een eetkamerlamp hier ook aan kan voldoen. Tegenwoordig wordt de eetkamer gebruikt voor meer activiteiten dan alleen eten. Zo kan het voorkomen dat je thuis moet werken aan de eettafel of je kinderen zien het als de ideale plek om hun kleurplaten in te kleuren. Dan wil je liever iets feller licht hebben, zodat je alles goed kunt zien. Toch zijn er ook momenten dat iets minder fel licht gewenst is, zoals tijdens het dineren of bij het natafelen. In dit geval is een dimbare lamp een ideale uitkomst. Zo heb je één lamp die geschikt is voor iedere situatie.

10107-moderne-hanglampenset-curvy-3-lichts-2-.jpg

Perfecte hoogte

De hoogte van een lamp in de eetkamer is ook erg belangrijk. De lamp moet namelijk niet te laag boven een eettafel hangen, maar te hoog kan erg ongezellig over komen. Hierbij kun je de vuistregel aanhouden dat de afstand tussen de onderkant van de lamp en het blad van de tafel ongeveer 60 tot 95 centimeter dient te zijn. Zo heb je nog voldoende speling om hoge kandelaars of vazen op tafel te zetten, zonder dat het de lamp raakt. Als je een heel hoog plafond hebt, kun je de afstand verhogen naar zo’n 100 centimeter. Tegenwoordig bestaan er veel eetkamerlampen die ook verstelbaar zijn. Zo kun je dus de lamp blijven verstellen, totdat je de ideale hoogte hebt gevonden. Ook kun je zo’n lamp makkelijk meeverhuizen en verstellen in je nieuwe eetkamer.

Wat past bij het interieur?

Een mooie eetkamerlamp moet natuurlijk bij het interieur passen. Een lamp is namelijk een onmisbaar accessoire, die een ruimte tot één geheel kan maken. Door de eetkamerlamp af te stemmen op het interieur, zul je een mooiere uitstraling creëren waardoor de kamer minder rommelig lijkt. Tegenwoordig zijn er veel diverse soorten eetkamerlampen verkrijgbaar die passen bij verschillende interieurstijlen. Zo zie je veel robuuste en metalen lampen voor een modern of industrieel interieur en minimalistische lampen van natuurlijke materialen voor in een landelijk interieur. Hiervoor kun je inspiratie opdoen op bijvoorbeeld , Instagram of in Woonmagazines.

Speel met kleuren

Bij het inrichten van een ruimte is het gebruikelijk dat je kiest voor één basiskleur en één of twee secundaire kleuren. De basiskleur gebruik je meestal op de muren of de vloer. Secundaire kleuren kunnen terugkomen in de meubels en accessoires, waaronder dus ook verlichting. Bij het kiezen van een eetkamerlamp is het dus belangrijk dat de kleur van de lamp overeenkomt met de overige kleuren in je interieur. Het hoeft niet precies dezelfde kleur te zijn, maar houd er rekening mee dat je niet té veel kleuren in je interieur gebruikt. Het moet wel een samenhangend geheel blijven.