Zijn jullie lampen dimbaar en welke dimmer moet ik gebruiken?

04.07.22

Verlichting is erg belangrijk bij het creëren van een fijne sfeer in huis. Zo kunnen we met de juiste verlichting ruimtes laten opleven én het interieur beter tot zijn recht laten komen. Toch heb je niet altijd hetzelfde soort verlichting nodig en is feller of juist zachter licht in sommige situaties gewenst. Hiervoor kun je een dimmer gebruiken! Zo kun je zelf het licht instellen op de juiste lichtintensiteit. Dit is handig voor tijdens een etentje of als je bijvoorbeeld in bed een boek ligt te lezen. Maar zijn alle lampen dimbaar en welke dimmer kun je het beste toepassen? Je leest het hier!

Welke lampen zijn dimbaar?

Niet alle verlichting is dimbaar. Het is daarom dus belangrijk dat je dit vooraf goed controleert, voordat je een dimmer aanschaft. Bij De Lampjesfabriek weet je in ieder geval zeker dat alle led filament lampen dimbaar zijn. Onze lampen beschikken over LED en daarom is het zeer belangrijk dat je ook een LED dimmer gebruikt. Hier vertellen we je straks meer over. Heb je zelf al LED lampen die je wilt dimmen? Houd er dan rekening mee dat niet alle ledverlichting dimbaar is. Dit kun je heel gemakkelijk controleren op de verpakking, waarop staat aangegeven of de lampen dimbaar zijn of niet.

Wat voor soorten dimmers zijn er?

Voor het dimmen van verlichting zijn er verschillende soorten dimmers die je kunt gebruiken, de meest voorkomende LED dimtechnieken die voorkomen zijn de fase afsnijdende en fase aansnijdende dimtechniek. Op de verpakking van de dimmer staat een dimbaarheidssymbool. Dit symbool geeft aan voor welke lichtbron de dimmer geschikt is. Zoals we net al benoemden is het bij ledverlichting belangrijk dat je een speciale LED dimmer gebruikt. Zo worden de symbolen uitgedrukt in de volgende drie letters:

  • R,C: fase afsnijdende dimtechniek, ook wel bekend als Trailing Edge (geschikt voor onze verlichting)
  • R,L: fase aansnijdende dimtechniek, ook wel bekend als Leading Edge.

Fase afsnijden en fase aansnijdend

Bij het dimmen van onze ledverlichting is het dus belangrijk dat je kiest voor een dimmer waar zowel RC als LED op vermeld staat. Standaard dimmers zorgen er vaak voor dat het LED licht niet goed gedimd kan worden, waardoor deze gaat flikkeren. Dit komt door het lage voltage van de LED lamp. Er zijn ook weer verschillen te zien in LED dimmers. Zo kunnen deze fase afsnijdend of fase aansnijdend zijn.

Het verschil zit in de manier van het schakelen van wisselspanning. Voor het dimmen van ledverlichting kun je het best een fase afsnijdende dimmer gebruiken. Door gebruik te maken van fase afsnijding, ook wel bekend als Trailing Edge, kun je extra energie besparen. Onze Trailing Edge LED dimmer is een fase afsnijdende dimmer en heeft een bereik van 1-300 watt en een voltage van AC200-240V.

De meeste LED lampen in ons assortiment werken op fase afsnijding en zijn daarom ook zeer geschikt voor deze dimmer. LED dimmers met een fase aansnijding werken ook met ledverlichting, alleen hebben deze een dimbereik van 40%. Daarom zal bij deze soort dimmers de lichtbron nooit helemaal gedimd kunnen worden of vaak beginnen te knipperen..

Vragen? Neem contact op!

Wanneer je op zoek bent naar dimbare verlichting of een LED dimmer, ben je bij ons aan het juiste adres! Heb je vragen over onze dimbare lampen of wil je graag advies over de mogelijkheden van het dimmen van licht? Neem contact met ons op en we zullen ons best doen om je zo snel en goed mogelijk verder te helpen. Ook voor overige vragen of opmerkingen staan wij graag voor je klaar!